10 November 2012

Pogacele cu jumari

0

Celor ce le plac jumarile, va prezint o reteta numai buna de servit si calda si rece. Prima oara am mancat pogacele in Oradea si de atunci m-am indragostit de ele fie ca sunt cu jumari fie ca sunt cu cascaval, imi plac la nebunie . Pot sa mananc oricate. Desi reteta originala spune sa folosim pasta de jumari mie imi place sa toc cateva jumari marunt si sa le pun in aluat pentru "o mica surpriza". Deci...


                    Ingrediente

- 500 gr faina alba
- 25 gr. drojdie
- 1 canita de lapte caldut ( pentru maia)
- 200 ml
- 2 linguri cu untura de porc
- 2 oua ( unul este pentru unsul pogacelelor)
- 1 lingurita cu sare
- 1 lingurita de zahar
- 200 gr pasta de jumari
- 2 pumni de jumari tocate maruntel
- putin chimen ( pentru presarat deasupra pogacelelelor, totodata acesta fiind optional)

                      Mod de preparare

    Se face o maia din  drojdie zahar lapte si 2 linguri de faina  si se pune la loc cald pentru a creste putin. Intr-un castron mare faina se va amesteca impreuna cu untura si sarea pana cand se va obtine un aluat faramicios. Se face o gaura in mijlocul amestecului (vulcan) in care se va turna maiaua dospita si oul si putin cate putin laptele caldut.Se va framanta pana se va obtine un aluat nelipicios neted si mai dens decat cel de cozonaci. Aluatul se va lasa la crescut la loc calduros pana cand isi va dubla volumul. Dupa ce a fost si aceasta etapa parcursa se va intinde cu ajutorul facaletului, tot aluatul in furma dreptunghiulara,iar mai apoi se va unge intreaga suprafata cu pasta de jumari si cu jumarile tocate marunt. Aluatul se va impaturi astfel : laturiile scurte se vor aduce spre mijloc pana cand se unesc iar mai apoi intregul aluatul se impatureste in 2 pe linia rezultata de la prima etapa, obtinandu-se astfel un dreptunghi mai ingust, urmand sa se indoaie latura lunga in jumatate. Aici ajuns aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider 20 de minute. Dupa ce a stat la rece aluatul se intinde din nou pe suprafata de lucru si se repeta operatiunea de impachetare, dandu-se din nou la frigider 20 de minute. Dupa ce a trecut acest interval de timp aluatul se intinde pe suprafata de lucru cca 5mm grosime si cu ajutorul unui pahar intors se taie aluatul in forme rotunde. Astfel pogacelele obtinute se vor aseza intr-o tava cu hartie de copt si se lasa 20 de minute la crescut. Inaite de a se da la cuptor se vor unge cu ou batut si se vor presara cateva seminte de chimen . Se coc in cuptorul incins cca. 20 de minute




0 recenzii:

Post a Comment